Vacanso Leil

Hoe merk je dat je een burn-out hebt?

Burn-out

Een burn-out is in deze tijd een veelvoorkomend probleem. Het komt meestal doordat je al een tijdje alle ballen in de lucht probeert te houden. Je hebt een baan, gezin, een relatie, een hobby en een sociaal leven. Al die zaken bij elkaar kunnen erg druk en vermoeiend zijn. Zeker als het op één van die vlakken niet lekker loopt. 

 

Er zijn dan ook verschillende burn-out symptomen die je sterk het vermoeden geven dat jij aan deze aandoening ten prooi bent gevallen. Hoe kun je dit bij jezelf herkennen? In dit artikel staan een aantal symptomen die horen bij een burn-out. 

Lichamelijke symptomen 

Een burn-out is niet alleen psychisch. Het uit zich ook op een lichamelijke manier. Hieronder staat wat je kan verwachten. 

Vermoeidheid

Dit is één van de belangrijkste indicatoren. Je bent uitgeblust en je hebt het gevoel dat je nergens meer zin in hebt. Je lichaam en geest raken opgebrand als je een tijdje onder hoge druk hebt gestaan. 

Lichamelijke pijnen 

De stress die zich opstapelt in je lijf manifesteert zich na een tijdje weer door in je lichaam. Je zult hierdoor klachten als hoofdpijn, nek- en rugpijn ervaren. Gespannen spieren zijn dan een bekend probleem. 

Vatbaar voor ziektes

Door de stress gaat je algehele weerstand omlaag. Door een slecht immuunsysteem ben je vatbaarder voor ziektes. 

Psychische symptomen

Psychische problemen horen ook bij een burn-out. Let op de volgende symptomen. 

Slechte concentratie

Door langdurige stress wordt je concentratie minder. Dit komt door een verhoogde afscheiding van het stresshormoon cortisol in de bijnieren. Zo raken neuronen in de hippocampus van de hersenen uitgeput. Sommige sterven zelfs af. Dit verklaart dat je je niet meer kan concentreren. 

Laag zelfbeeld 

Door een burn-out twijfel je steeds meer aan jezelf. Je kan niet meer op hetzelfde niveau presteren en daardoor twijfel je aan jezelf. Je bent ook nog eens extra vatbaar voor kritiek, waardoor je in een neerwaartse spiraal belandt. 

Gedragssymptomen 

Bij een burn-out gaan mensen zich vaak ook anders gedragen. Onderstaande kenmerken zijn hier een voorbeeld van. 

Afhankelijkheid van middelen 

Door een burn-out kom je soms slecht in slaap. Daarom grijpt men regelmatig naar de slaapmiddelen. Ook roken hoort hierbij, omdat het zogenaamd stress vermindert. 

Isolatie 

Sociale contacten worden ook steeds vaker uit de weg gegaan. Dit leidt weer tot eenzaamheid en onzekerheid. Het kan zelfs zijn dat men vrienden verliest. Laat daarom nooit iemand vallen als hij of zij het moeilijk heeft. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *