Vacanso Leil

Wat zijn de voordelen van HSP coaching?

hsp coaching
Tegenwoordig hoor je van steeds meer mensen dat ze een HSP’er zijn, oftewel een High Sensitive Person. Je voelt heel veel, je belevingswereld is intens en prikkels komen erg hard binnen. Ongeveer 20 procent van de mensen behoort tot deze groep. Op veel gebieden kan het een zegen zijn, maar het brengt ook zo zijn lasten met zich mee. HSP Coaching kan je helpen hiermee om te gaan. Wat zijn nu belangrijke zaken die je van een goede HSP Coach kan leren? In dit blog artikel lees je er meer over.

#1 Omgaan met empathie

Als een hooggevoelig persoon beschik je over een groot empathisch vermogen. Als iemand anders last heeft van pijn dan kan jij dit ook voelen. Je gaat dus in de ervaring van anderen staan. Hierdoor kun je oververmoeid raken, omdat je meer draagt dan wat goed voor je is.

Hulp HSP Coach

Een coach leert je onderscheid te maken tussen wat van jou is en wat bij de ander hoort. Het gevaar voor depressie of overspannenheid wordt zo aanzienlijk verminderd.

#2 Beter grenzen aangeven

HSP mensen zijn ook vaak erg vriendelijk en zachtaardig, omdat ze zo inlevend zijn. Daardoor kunnen ze vaak ook moeilijk nee zeggen. Dit zorgt voor moeilijkheden op het werk en in de thuissituatie. Hooggevoelige mensen nemen vaak veel te veel hooi op hun vork. Ook dit is een aanzienlijke oorzaak van overspannenheid.

Hulp HSP Coach

Tijdens een coaching traject leer je grenzen aan te geven. Hoeveel kan je hebben en wanneer moet je toch echt nee zeggen? Dit komt tot uiting door middel van gesprekken. Vervolgens gaat men op een praktische manier met je aan de slag. Na de coaching zul je je een stuk sterker voelen.

#3 Omgaan met prikkels

HSP’ers ervaren de wereld net even iets anders. Geluiden, lichten en geuren komen vaak net iets harder en feller binnen dan bij niet-HSP’ers. Omdat alles zo intens is kunnen ze de prikkels maar moeilijk filteren. Bij thuiskomst is een HSP’er vaak oververmoeid van alle indrukken om hem of haar heen. Vaak keert men in zichzelf en komt men amper de deur uit. Een HSP’er moet ook lang bijkomen van een feestje.

Hulp HSP Coach

Een goede coach geeft je praktische tips hoe je feestjes in kan plannen, zonder gelijk maar alles en iedereen uit de weg te gaan. In een drukke stad kan een geluidswerende koptelefoon een oplossing zijn. Een coach weet raad en zal je bijstaan daar waar je problemen ervaart.

Nog een voordeel

Een HSP coach is vaak zelf ook hooggevoelig. Het is fijn om een luisterend oor te krijgen in een wereld waar je je misschien soms onbegrepen voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *